Celulita este o infecție bacterianӑ a pielii. Bacteriile ajung în piele prin tǎieturi, zgȃrieturi sau alt tip de rǎni. Celulita poate afecta, de asemenea, straturile mai profunde ale țesutului conjunctiv de sub piele și în cazuri severe, se poate extinde la ganglionii limfatici.

Celulita afecteazӑ cel mai adesea picioarele dar poate afecta de asemenea și brațele, fața și scalpul. De cele mai multe ori administrarea antibioticelor vindecă celulita. Cu toate acestea, unele persoane pot dezvolta complicații grave. Farӑ tratament corespunzator, in timp, celulita poate ajunge sa fie chiar si o problema pentru viata.

Semne și simptome

celulitaCelulita este cauzatӑ de bacterii, cel mai adesea streptococcus sau Staphylococcus aureus care pӑtrund ȋn organism prin intermediul unor deschideri din piele: tǎieturi, ȋntepaturi de insecte, arsuri, incizii chirurgicale, catetere IV, dermatită. Infecția meticilino-rezistentǎ staphylococcus aureua(MRSA) este un tip mai grav de infecție cu stafilococi și este în creștere. Erysipelas, un tip de celulitǎ care implică sistemul limfatic, este adesea precedata de infecții respiratorii superioare. Sugarii, copii mici și persoanele în vârstă sunt cele mai susceptibile ȋn a dezvolta erysipelas care este de reglulǎ cauzatǎ de infecția cu streptococ.

Riscați sǎ dezvoltați celulită dacă vǎ regǎsiți ȋn următoarele situații:

 • Vȃrsta ȋnaintatǎ – circulația dumneavostrǎ devine slabitǎ odată cu vârsta iar taieturile și zgȃrieturile se infecteazǎ mai ușor
 • Diabet
 • Varicela și zona zoster
 • Limfedemul, umflarea brațelor și picioarelor care poate determina crǎparea pielii
 • Infecții fungice ale picioarelor care pot provoca de asemenea fisuri la nivelul pielii
 • Răni murdare
 • Un sistem imunitar slăbit
 • O infecție generală

Homeopatie
Desi foarte putine studii au examinat eficacitatea terapiilor homeopate specifice, homeopații profesioniști ar recomanda urmǎtoarele remedii pentru tratarea celulitei bazȃndu-se pe cunoștințele și experiența lor. Înainte de a prescrie un remediu, homeopații iau în considerare tipul de constituție al unei persoane – trǎsǎturile fizice, emoționale și psihologice. Un homeopat experimentat evaluează toți acești factori atunci când stabileste tratamentul adecvat pentru fiecare individ in parte.

 • Apis Mellifica – pentru umflǎturile cu aspect pufos care se agraveazǎ odatǎ cu căldură și presiunea, mai ales după-amiaza și se amelioreazǎ odatǎ cu cu aplicarile reci, aerul liber, mișcarea, și statul în poziție verticală
 • Cantharis – pentru persoanele neliniștite și anxioase. Poate fi utilizat și pentru copii. Cahtaris este disponibil numai sub îndrumarea unui homeopat licențiat.
 • Lachesis – pentru simptome care tind să fie mai severe pe partea stângă a corpului mai ales în timpul și imediat după somn
 • Mercurius – pentru persoanele care sunt deranjate atât căldură cat și de frig, tremura adesea și sunt impulsive
 • Rhus toxicodendron – pentru persoanele care sunt agitate și anxioase, cu mâncărime care tinde sa se agraveze pe timp de noapte dar este atenuatǎ prin apasare sau comprese calde
 • Sulphur – pentru piele fierbine care arde, cu mâncărime care se agraveazǎ pe timpul noptii și prin spălare
 • Solicitați imediat asistență medicală în cazul în care febra și umflǎturile nu dispar după 24 de ore.

Prognozǎ și posibile complicații
Antibioticele sunt folosite de obicei pentru a trata celulita. În timp ce complicatiile sunt rare, ele pot fi grave și chiar pot pune viața în pericol dacă infecția se răspândește în sânge. Complicatiile sunt mai frecvente la copiii foarte mici, persoanele în vârstă, sau la persoanele care au un sistem imunitar slabit.
Posibilele complicații includ abcese, cangrena și tromboflebita (inflamația venelor superficiale). Unele persoane sunt predispuse la recidivarea celulitei, de multe ori în aceeași zonă, ceea ce duce la schimbari permanente ale pielii. Cangrena poate cauza pierderea unui membru.

1 COMMENT

 1. Homeopatia chiar da rezultate intratamentul celulitei?

  Am auzit prin multe locuri vorbindu-se despre ea insa sunt foarte sceptica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here