Celulita este o problemă foarte des întâlnită în rândul femeilor. Ea nu poate fi considerată o afecțiune în sine, ci mai degrabă o acumulare de grăsime, de obicei, pe corpul femeilor. Celulita apare în cantități mai mari sau mai mici pe coapse, pe fese și abdomen. Aceasta afectează o mare parte a țesutulului conjunctiv și se agarvează odată cu înainteara în vârstă. Pe piață sunt prezente o multitudine de produse care sunt menite să vină în ajutorul femeii atât pentru prevenirea apariției acestei afecțiuni, cât și a tratării celulitei.
Multe persoane știu despre existența banalei celulite atât de îndelung discutată, încercând să o combată chiar și cu tratamente preparate în casă cu produse variind de la zațul de cafea, la uleiul de măsline și zahăr. Totuși, foarte puțină lume a auzit despre celulita pelvină.
Ce înseamnă celulita pelvină?
Fiind cunoscută drept o infecție a țesutului conjunctiv din abdomenul inferior, celulita pelvină poate fi semnul unei infecții genitale, putând fi chiar semnul unei probleme la endometru.
Printre primele simptome ale celulitei pelvine se numără febra, frisoanele, sensibilitatea, tahicardia, durerea abdominală și, în ansamblu, o stare generală de disconfort. În aceste condiții este recomandată o vizită imediată la medicul de familie sau la un medic ginecolog.
Căile de propagare ale celulitei pelvine sunt multiple variind de la infecții vulvo-vaginale la leziuni cervicale profunde. Această afecțiune are șanse ridicate să se manifeste și după o operație recentă în partea abdominală, de obicei după o histerectomie vaginală sau abdominală.
Zona pelvină este o zonă extrem de sensibilă, care necesită o atenție deosebită. Orice infecție care apare trebuie combătută imediat deoarece o simplă infecție urinară poate reprezenta factorul declanșator al celulite pelvine,căci aparatul urogenital este se află în imediata apropiere a peretelui abdominal. Astfel, infecțiile se răspândesc ușor de la o zonă la cealaltă, simptomele celulitei pelviene neîntârziind să apară.
Chiar și o leziune de pe piele aparent neglijabilă poate conduce la celulita pelvină, mai ales întreținută de anumite proceduri cosmetice cu o eficacitate discutabilă.
Ceea ce majoritatea persoanelor nu știu este faptul că există mari diferențe între celulita simplă, așa-zisa „coajă de portocală”, rezultată în urma cumulării de grăsime și celulita pelvină, de cauză infecțioasă care presupune existența unei bacterii sau a unui virus.
Printre factorii de risc ai celulitei pelviene se regăsesc malnutriția, obezitatea, inclusiv nivelul glucozei din sânge. Diabetul reprezintă un alt factor de risc al celulitei pelviene, de asemenea.
Celulita pelvină este o afecțiune extrem de controversată, deși o multitudine de persoane nu cunosc prea multe informații despre aceasta. Paradoxal, se cunosc numeroase lucruri despre celulita obișnuită, subiectul celulitei pelvine rămânând sub un mare semn de întrebare.
Tratamentul celulitei pelvine se face de obicei în spital, inițial prin administrarea intravenoasă de anitbiotic. Mai apoi, se recomandă trecerea la administrarea pe cale orală a antibioticelor.
Deși celulita pelvină este o patologie rar întâlnită în practica medicală grație diferitelor metode de prevenire, infecțiile rămân o temere a tuturor pacienților, inclusiv a medicilor datorită complicațiilor pe termen lung care pot apărea.
[…] in avans zona afectata cu ulei de masline, pe care il freci pentru a intra in […]