probiotice

Probioticul, este numele dat micro-organismelor vii, adesea denumite bacterii “prietenoase”, care ar putea avea beneficii in sanatatea organismului. Multe bacterii probiotice sunt similare cu cele găsite în mod natural în organism, în special la nivelul tractului digestiv. Excepția este Saccharomyces boulardii, o drojdie probiotica, care nu se găsește în mod natural în organism, dar acționează ca probiotic atunci când este luata sub forma de supliment.

Probioticele au devenit populare în suplimente și ca ingrediente alimentare cu beneficii percepute, cel mai adesea folosite pentru a promova o digestie sanatoasa. Acestea se găsesc în mod natural în alimente fermentate, cum ar fi varza murată, iaurt și chefir, produse din soia fermentate, cât și în bauturi “shot”, cazul în cazul acestea contin niveluri mult mai mari decat in alimentele fermentate. In plus, ele sunt disponibile sub formă de pulberi liofilizati, capsule și tablete.

Toate probioticele trebuie să conțină bacterii viabile care sunt “vii” atunci când sunt consumate. Cercetările anterioare au constatat ca unele suplimente duc lipsa de bacterii vii, sau contin tulpini bacteriene care nu sunt probiotice. Unele cercetari au aratat riscuri pentru sănătate a utilizarii de probiotice.

Ce pot face probioticele pentru noi?

Probioticele lucreaza într-o varietate de moduri de-a lungul tractului digestiv. Cei mai mulți dintre noi știm că ele pot ajuta la echilibrarea nivelurilor de microorganisme în intestine și reduc numărul de bacterii dăunătoare.Unele probiotice se atașează la suprafața intestinelor noastre, caz în care acestea stabilesc contact celulă-celulă și pot sa “vorbeasca” pentru celulele noastre intestinale, schimband informații care ajută la menținerea vigilenței funcției intestinului imunitar si ne ajuta sa ne aparam impotriva gastroenteritei.

probiotice
sursa foto: alivebynature.com/lactobacillus-gasseri-the-weight-loss-probiotic/

Odată atașate, acestea ajuta la prevenirea altor bacterii, mai puțin prietenoase, cum ar fi Staphylococcus aureus.Unele probiotice reduc tractul digestiv, ajutand la mentinerea unui intestin sănătos prin inhibarea creșterii de bacterii neprietenoase, și prin prevenirea constipației. Bacteriile probiotice, cum ar fi grupul Bifidobacteria fermenteaza fibre dietetice și alte substanțe, deoarece acestea trec de-a lungul, formând grăsimi mici (numite acizi grași cu lanț scurt, sau AGLS). Aceste grasimi mici devin in cele din urma combustibil pentru celulele intestinului nostru mare (colon), pastrandu-le sanatoase.

Acizii grași cu lanț scurt sunt ușor acizi în natură, astfel încât acestia se deplaseaza de-a lungul intestinului nostru spre colon, acidificand conținutul intestinal. Acest mediu ajuta la producerea de  bacterii iubitoare de acid, cum ar fi Lactobacilli, să se dezvolte și să crească, contribuind din nou la prevenirea creșterii patogene, cum ar fi C Difficile si Salmonella.Vitamina B12, biotina și vitamina K produsă de bacteriile intestinale pot fi folosite de noi pentru a ne ajuta la mentinerea sanatatii. Probioticele se gasesc in foarte multe suplimente pentru celulita.

Vezi daca suplimentele pentru slabit si celulita Chocolate Slim si Slimmer Spray contin probiotice.

In ce boli sunt folosite probioticele?

Multe persoane cu sindrom de colon iritabil (IBS) raportează un grad de ameliorare a simptomelor atunci când iau probiotice, in special cei care sufera de balonare.Probioticele au fost folosite cu diferite grade de succes în tratamentul bolilor inflamatorii intestinale (IBD), cum ar fi colita ulcerativă și boala Crohn. Rezultatele sunt variate.

Administrarea de antibiotice pentru a trata infectiile, pot provoca uneori diaree ca efect secundar. Probioticele s-au dovedit a reduce simptomele și durata diareei asociata cu antibioticele. De asemenea, acestea reduc riscul de a dezvolta Clostridium difficile, o boala deosebit  de debilitanta. Cu toate acestea, un studiu recent folosind tulpini specifice de probiotice pe pacientii de spital, nu a demonstrat beneficii semnificative in reducerea diareei.

Cercetarea probiotica a dat rezultate care variază în funcție de tipul și tulpina de bacterii folosite. Probioticele comune includ anumite tulpini de Lactobacillus (cum ar fi Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus GG și Lactobacillus plantarum 299v), Bifidobacteria (cum ar fi Bifidobacterium bifidus și Bifidobacterium infantis)) și unele drojdii (Saccharomyces Boulardii).

probiotics-benefits

Probioticele diferite au efecte diferite, în timp ce unele pot ajuta la tratarea diareei sau a unei infectii vaginale, altele pot sa nu aiba niciun efect.Cercetătorii au studiat, de asemenea, probioticele pentru a determina daca acestea pot ajuta in infecții, inclusiv ale tractului urinar, vaginale, gastro-intestinale, sinusuri, respiratorii, boli dentare, alergii și boli ale ficatului și pancreasului.

Probioticele ar mai putea ajuta si in tratamentul psoriazisului si altor afectiuni dermatologice, chiar daca ultimul supliment despre care am discutat noi (psoridex) nu contine.

Se fac, de asemenea teste probiotice pentru a vedea dacă acestea pot ajuta la prevenirea recurenței cancerului de colon si de vezica urinara. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina daca probioticele sunt sigure si eficiente pentru oricare dintre aceste boli. Cercetarile sugereaza ca acestea ar putea ajuta la reducerea riscului de diaree asociata cu antibioticele la copii, dar discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a da suplimente probiotice la cei sub 5 ani.

Cât de sigure sunt probioticele?

Bacteriile probiotice sunt în general recunoscute ca fiind sigure. Nu există niciun rău în a lua alimente care conțin probiotice.Milioane de oameni consuma probiotice sub formă de suplimente, sub formă de comprimate, capsule sau băuturi care furnizeaza miliarde de bacterii pe doză, fiind putine dovezi ale efectelor secundare.

Cu toate acestea, unele cercetari au aratat ca suplimentele probiotice se pot dovedi riscante în condiții medicale specifice, cum ar fi pancreatita, si ca bacteriile probiotice si drojdia au fost cunoscute in a provoca infecții ale sângelui la cei cu un sistem imunitar slabit.Dacă va stiti a avea un sistem imunitar slabit, cum ar fi cancerul avansat, un deficit sau probleme cu valvele cardiace, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua suplimente probiotice.

În mod similar, cei foarte tineri si foarte batrani, care au în mod natural un sistem imunitar mai slab, ar trebui să verifice cu medicul lor înainte de a începe luarea de suplimente probiotice.

Sunt probioticele și prebioticele același lucru?

Probioticele sunt diferite de prebiotice. Probioticele sunt bacterii care supraviețuiesc tractul digestiv și pot transmite beneficii pentru sănătate vieții. În contrast, prebioticele sunt substanțe alimentare care nu pot fi digerate de către noi, ci sunt o sursă de hrană pentru bacteriile probiotice. Substanțele din plante cunoscute ca fiind prebiotice includ:

  • Inulina (găsita în ceapă și banane)
  • Zaharuri complexe numite FOS (găsite în usturoi, praz, fasole și grâu) și GOS (găsit în laptele matern uman).
  • Indulcitorii artificiali, cum ar fi sorbitol și xilitol (frecvent utilizate in guma de mestecat și dulciurile fara zahar) sunt, de asemenea, prebiotice.

Excesul de gaz și flatulența, observate adesea atunci când anumite alimente sunt consumate, se datoreaza gazelor intestinului generate atunci cand bacteriile intestinale fermenteaza aceste componente alimentare prebiotice.

Ce sunt sinbioticele?

Un sinbiotic este un supliment care furnizeaza atat bacterii vii (probiotice) cat și ingredientul lor alimentar (prebiotic), într-o singură doză. Furnizarea de combustibil gata pentru bacteriile probiotice poate contribui la menținerea duratei sale de viață, și viabilitatea, pentru perioade mai lungi de timp înainte de consum.Un exemplu de sinbiotic include zahărul sau inulina adăugate bauturilor probiotice

Dozarea,sursele de alimente si informatiile probioticelor și instrucțiunile de utilizare

Deoarece există atât de multe organisme probiotice diferite, nu există nici un dozaj stabilit. Cereti medicului, farmacistului sau dieteticianul sfaturi. Unele probiotice sunt dozate la numărul de organisme vii pe care le conțin.

Probioticele apar in mod natural in anumite alimente și se adaugă altora. Exemple de probiotice care apar în mod natural în alimente și băuturi includ iaurtul, chefirul, Lassi, varza acră, băuturile din soia fermentate și alte băuturi.

Probioticele vin în multe forme, sub formă de capsule, tablete, supozitoare, pulbere, băuturi și aditivi alimentari. Ca orice supliment, păstrați probioticele într-un loc răcoros, uscat, ferit de umiditate și lumină solară directă.

Avertismente ale probioticelor

Efecte secundare. Probioticele par să aibă puține efecte secundare. Unele pot provoca gaze intestinale și balonare.

Interacțiuni. Dacă luati orice medicament in mod regulat , discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să utilizați probiotice, deoarece acestea ar putea interacționa cu medicamente, cum ar fi antibioticele sau medicamentele imunosupresoare.

Riscuri. Dacă aveți boli sau daune intestinale, HIV, cancer, un sistem imunitar slăbit sau bacterii excesive în intestine, nu utilizați probiotice fără o prima verificare impreuna cu medicul dumneavoastră de familie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here