Vergeturile sunt cicatrici liniare vizibile, care desi nu pun probleme medicale deosebite, aduc un prejudiciu estetic important. Se prezinta sub forma unor zone in care structura cutanata pare ,,desirata”. Se estimeaza ca vergeturile apar la 90% dintre femeile gravide, la 70% dintre adolescenti si la 40% dintre sportivi.
Aspectul tegumentului la nivelul vergeturii este destul de specific: pielea este subtiata, fina la palpare, suprafata incretita, cu transparenta crescuta in cazul vergeturilor nou aparute (de aceea culoarea lor este rosu-violacee) si alb opac – sidefiu, cu aspect denivelat si dispuse in lungul liniilor de tensiune ale pielii, in cazul vergeturilor vechi. Au dimensiuni de cativa centimetrii in lungime si 1-10 mm latime (in unele cazuri si mai mult).
Uneori pot fi pruriginoase (adica produc mancarime locale). Factorii care duc la aparitia vergeturilor nu sunt pe deplin cunoscuti. In cele mai multe situatii se poate vorbi despre un complex de cauze favorizante.
Cand apar vergeturile?
Situatiile in care pot apare vergeturi sunt: sarcina, mai ales intre lunile 4 si 6, ca urmare a intinderii continue si progresive a tegumentului de pe abdomen si sani, destinderea brusca a unei anumite regiuni a corpului la adolescenti in perioada de crestere, sportul si mai ales culturismul, unde se inregistreaza o crestere rapida a masei musculare (practicarea culturismului la adolescenta creste probabilitatea aparitiei vergeturilor), la persoanele obeze, marcand regiunea lombara (atat in perioadele de ingrasare, cat si in cele de scadere in greutate).
Masajul constituie una dintre armele eficiente in tratarea vergeturilor, dar cat si o metoda utila de prevenire a acestora. Pentru a se obtine rezultate bune, masajul trebuie aplicat precoce, chiar la primele semne ale aparitiei vergeturilor sau preventiv (in sarcina).
Masajul vergeturilor se poate efectua cu ajutorul unei manusi sau a unei perii de masaj si are rolul de a imbunatatii circulatia sanguina la nivelul pielii. Masajul vergeturilor consta din neteziri aplicate pe suprafata mare, vibratii manuale sau mecanice, manevre de plisare, rulare, mobilizari fine si foarte localizate ale pielii, pe planurile subjacente repetate sistematic. Se recomanda pentru tratarea vergeturilor masajul cu diferite uleiuri pe baza de vitamina E precum si cu ajutorul diferitelor preparate din grupul vitaminei A.
Tratarea vergeturilor prin kinetoterapie
Kinetoterapia reprezinta o alta modalitate de tratament a vergeturilor. Kinetoterapia, prin utilizarea exercitiilor fizice, favorizeaza circulatia sangelui in tesuturile subcutanate, ameliorand astfel vergeturile.
Fizioterapia este de asemnea de mare ajutor in tratarea vergeturilor. Fizioterapia foloseste preponderent terapia cu laser. Prin terapia laser are loc stimularea fibroblastilor, care se divid precum si stimularea productiei de colagen.
Astfel, poate fi mult imbunatatit aspectul vergeturilor vechi, mai severe iar vergeturile noi, pot fi indepartate. Studiile arata ca vergeturile continua sa se atenueze si dupa 6 luni de tratament, prin terapia cu laser. De asemnea, in tratarea vergeturilor, fizioterapia foloseste cu bune rezultate ultrasunetele si razele ultraviolete.
Expunerea la razele ultraviolete grabeste cicatrizarea – albirea si in acelasi timp uniformizeaza culoareaa pielii, facandu-le mai putin vizibile. La fel, ultrasunetele se pare ca ajuta la refacerea intr-o oarecare masura a fibrelor conjunctive din piele.